fabriek-in-rusland

De industrie in Rusland levert een enorme bijdrage aan het wereldwijde industriële systeem. Ruslands meest ontwikkelde sectoren zijn de machinebouw, metaalindustrie, landbouw en natuurlijk de olieraffinaderij. Dagelijks worden er ruim 10 miljoen vaten olie uit de grond gepompt. Vijfenvijftig procent van de Russische economie bestaat uit het exporteren van olie. De raffinage-industrie biedt werk aan meer dan 100 grote en lage capaciteitsraffinaderijen. Dit maakt Rusland één van de vijf leiders in de verwerking van dit type grondstof.

Minder afhankelijk worden van de olie-industrie is niet zo makkelijk voor de Russen. Rusland heeft namelijk een verouderde maakindustrie. “Made in Russia” producten worden weinig geproduceerd. Het land moet het vooral hebben van zijn grondstoffen.

Groei in de machinebouw

De Russische machinebouwindustrie voorziet de meeste behoeften van het land. Deze industrie zorgt onder andere voor: stoomketels, turbines, werktuigmachines, graancombinaties en auto’s. Ook voorziet de machinebouwindustrie een groot deel van zijn vraag naar:

    • Schepen
    • Elektriciteitsopwekkings-en transmissieapparatuur
    • Duurzame consumptiegoederen
    • Elektrische generatoren
    • Elektrische locomotieven,
    • Automatiseringscomponenten

Door een toenemende vraag naar machines is er de laatste jaren een groei ontstaan in de productie van machines. De binnenlandse productie kan de vraag alleen niet aan. Daarnaast heeft Rusland sterk verouderde modellen, waardoor het kwaliteitsniveau erg laag is. Veel machines worden daarom vanuit het buitenland geïmporteerd.

Textielindustrie

De textielindustrie is sterk geconcentreerd. Een groot deel van de kleding en schoenen wordt geproduceerd in Ivanovo, Kostroma en Moskou. De grootste online retailer van Rusland, Wildberries, is ook gevestigd in Moskou. Zij verkopen online kleding, schoenen, elektronica, speelgoed, huishoudelijke items en nog veel meer. Naast Rusland is het bedrijf ook actief in o.a. Polen, Wit-Rusland, Armenië, delen van Europa en sinds dit jaar ook in de Verenigde Staten. Wildberries bereikt 40 miljoen consumenten en zette twee jaar geleden 3,1 miljard euro om. Andere grote online retailers zijn Ozon, Lamoda en Beru. Samen met Wildberries waren zij Ruslands snelst groeiende online retailers van 2020.

Effect van Covid-19 op de olieprijzen

Door de coronacrisis daalde de olieprijs in het voorjaar van 2020 behoorlijk. Dit gebeurde, omdat er minder vraag was naar olie. Vanwege lockdowns maakten mensen minder gebruik van transport. Iedereen bleef zoveel mogelijk thuis en op vakantie gaan was eigenlijk geen optie. Ook fabrieken gingen minder produceren. Eén derde van de wereldwijde vraag naar olie verdween. Nog nooit lag de olieprijs zo laag.

Op dit moment zijn de lockdowns nog steeds van toepassing. De vraag naar olie is, in vergelijking met 2020, (nog) niet verhoogd. Echter hebben olieproducerende landen dat probleem inmiddels aangepakt. Onderling hebben zij afgesproken om 9,7 miljoen vaten per dag minder olie te pompen. Door dat lagere aanbod is de olieprijs weer gaan stijgen. Zo proberen oliemaatschappijen de schade te beperken.

Nederland als handelspartner

Rusland is Nederlands belangrijkste olieleverancier. Tussen 2004 en 2010 leverde Rusland zelfs meer fossiele brandstoffen aan Nederland dan de hele OPEC samen. De handel tussen deze landen is de laatste jaren toegenomen. Inmiddels is Nederland zelfs een belangrijke handelspartner van Rusland geworden.

In 2019 exporteerde Rusland 15,2 miljard euro richting Nederland. De export bestaat voornamelijk uit olie en aardgas. Na aankomst wordt het grootste gedeelte van de olie door geëxporteerd naar het buitenland. Naast olie heeft Nederland ook aluminium, ijzer, staal, visserijproducten en houtwaren laten importeren. Ongeveer vier duizend Nederlandse bedrijven exporteren naar Rusland. Gezamenlijk exporteerden zij in 2019 6,5 miljard euro aan landbouwproducten, karton, chemische producten, machines en machine onderdelen aan Rusland.

Nederlandse dropshippers en de maakindustrie in Rusland

De Russische maakindustrie is erg klein. Rusland richt zich voornamelijk op de olie-industrie. Russische producten blijven veelal binnen Rusland en worden weinig tot niet geëxporteerd richting Nederland en de rest van de wereld. Nederlandse dropshippers hebben dus weinig met de Russische maakindustrie te maken. In dat geval kun je als Nederlandse dropshipper beter binnen de Nederlandse maakindustrie gaan handelen. Nederland heeft namelijk een veel betere en grotere maakindustrie dan Rusland.

Ontmoet Nederlandse leveranciers

Ben jij dropshipper en wil je graag Nederlandse producten verkopen? Leer onze Nederlandse leveranciers kennen via de Tauron Community. Nederlandse leveranciers leveren hoge kwaliteitsproducten. Daarnaast is de levertijd binnen Nederland erg snel en de transportkosten laag. Dit levert hoge klanttevredenheid op. Doordat je deze service aan jouw klanten kan bieden, kan je een redelijk hoge productprijs hanteren. Binnen Nederland dropshippen heeft dus ontzettend veel voordelen. Meld je daarom snel aan bij Tauron en begin jouw nieuwe dropship avontuur!

1 antwoord
  1. Tom Hoekstra
    Tom Hoekstra zegt:

    Ik wist niet dat Rusland zijn export voor 55% uit olie bestond. Het is inderdaad een belangrijke olieleverancier voor grote delen van de wereld. Ik ben benieuwd wanneer Rusland gaat focussen op de energietransitie.

Reacties zijn gesloten.