Je wilt als product owner jouw product gaan verkopen aan het buitenland. Dat is natuurlijk een grote stap. En zoals bij elke grote stap zijn er altijd punten waar je rekening mee moet houden. Wij hebben de belangrijkste punten uiteengezet, zodat jij precies weet waar je op moet letten wanneer je deze stap gaat nemen.

Wat is een product owner?

Je bent een product owner wanneer je één of meerdere private label producten zelf hebt ontwikkeld of ergens anders hebt ingekocht. De bedoeling is natuurlijk dat deze producten worden verkocht. Dit kan uiteraard binnen Nederland, maar je kunt jouw product ook gaan verkopen aan het buitenland.

Hoe je als product owner producten kunt verkopen

Als product owner kun je jouw producten gaan verkopen in een winkel. Echter wordt het online verkopen van producten steeds populairder. Je kunt er daarom voor kiezen om producten zowel online als in de winkel te verkopen of je kunt volledig online gaan verkopen. Het online verkopen hoef je niet per se zelf te doen. Hiervoor kun je hulp inschakelen van een e-commerce ondernemer. Een e-commerce ondernemer zorgt voor de online verkoop van jouw producten. Dit gebeurt meestal middels een webshop. Door een webshop op te bouwen kom je ook sneller in contact met buitenlandse klanten, waardoor verkopen aan het buitenland eenvoudiger wordt.

Producten verkopen aan het buitenland

(E-commerce) ondernemers hebben binnen Europa profijt van de onderlinge handelsovereenkomsten, waardoor zij producten zonder extra kosten onbeperkt naar andere EU-landen kunnen verzenden. Binnen Europa heb je dus een “vrij verkeer van goederen”, alhoewel dit niet geldt voor alle producten. Zo gelden er voor accijnsgoederen en het vervoer van chemische stoffen extra regels.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal punten waar je als product owner op moet letten bij het verkopen van jouw product aan het buitenland. Deze punten hebben onder meer te maken met EU-voorschriften, rechten van Europese klanten en de btw-aangifte. Hieronder leggen wij deze punten verder uit.

EU-voorschriften

Ten eerste is het belangrijk dat jouw product voldoet aan alle EU-voorschriften. Het product moet dus voldoen aan hoge gezondheids-, veiligheids,- en milieunormen. Sommige productvoorschriften kunnen per EU-land anders zijn. In dat geval hoeft het product alleen te voldoen aan de regels van het EU-land waar je het aan wilt verkopen.

Handel tussen EU-landen en niet EU-landen

Hoewel Zwitserland en Noorwegen geen lid zijn van de EU, gelden daar wel veel EU-regels. Dit geldt ook voor landen als Albanië, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Turkije. Verder heb je nog de Europese Economische Ruimte (EER) en de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) die de handel tussen landen bevorderen.

  • De EER betreft een akkoord tussen landen van de EU en EVA (met uitzondering van Zwitserland). De EER stimuleert het vrij verkeer van personen, producten, diensten en kapitaal tussen de deelnemende landen: alle Europese landen, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen.
  • Onder EVA behoren de landen: Zwitserland, Lichtenstein, Noorwegen en IJsland. EVA is een samenwerkingsverband tussen een aantal EU landen die de vrije handel tussen deze landen wil bevorderen. Hierdoor kunnen lidstaten zelf beslissen over hun handel met niet-lidstaten. Zo hebben Liechtenstein, Noorwegen en Ijsland een overeenkomst gesloten met de EU om samen een vrijhandelszone te vormen. In Zwitserland stemde de bevolking tegen het nodige verdrag, waardoor de handelsrelatie tussen Zwitserland en de EU buiten de EVA en EER wordt geregeld.

Elke klant heeft dezelfde rechten

  • Alle Europese klanten hebben het recht om dezelfde diensten bij jou af te nemen. Wanneer een product dus in de korting is, geldt deze korting ook voor buitenlandse klanten.
  • Als je in bepaalde landen geen levering aanbiedt, mogen klanten het bestelde product zelf laten leveren of ophalen, mits je normaal gesproken ook de mogelijkheid tot afhalen aanbiedt.
  • Elke klant moet toegang kunnen hebben tot alle versies van jouw webshop (.nl,.de,.be,.eu). Tenzij klanten nadrukkelijk toestemming hebben gegeven mogen zij dus niet automatisch doorgeleid worden naar de websiteversie van hun land.

BTW-aangifte en omzetdrempels

De omzetdrempels per EU-land zijn sinds 1 juli 2021 hetzelfde geworden, namelijk €10.000 omzet per jaar. Bij een omzet boven €10.000 per jaar betaal je btw van het land van de klant. Om de belastingaangifte makkelijker te maken heeft Nederland het éénloketsysteem opgezet, waardoor je de aangifte en betaling in één keer kunt afhandelen. De betaling wordt dan automatisch doorgestuurd naar de belastingdienst van het desbetreffende land.

Buiten de EU verkopen

Mocht je buiten de EU producten (online) willen verkopen, dan krijg je te maken met douaneformaliteiten en moet je op een andere manier btw-aangifte doen. Meer informatie hierover vind je in deze blog.

Tauron

Wil jij als product owner jouw productverkoop uitbreiden naar het buitenland? Dan kan Tauron jou hier een uitkomst in bieden. De Tauron Community bestaat namelijk uit een netwerk van Nederlandse en Europese e-commerce ondernemers, maakbedrijven en fabrikanten die jou in dit proces kunnen helpen. Ook wanneer je jouw collectie wilt vergroten met meerdere private label producten of hulp nodig hebt bij het online verkopen van jouw product kun je bij Tauron terecht. Wil jij graag in contact komen met onze leden? Meld je dan aan bij Tauron en maak kennis met ons netwerk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.